Книга: Немиричів ключ
Зображення користувача ratringa.
ratringa
0

20.05.2014 - 17:12

«Немиричів ключ», роман волинянина Івана Корсака, –  то своєрідне повернення в національну свідомість постаті визначного українця Юрія Немирича, першого і єдиного канцлера нашої держави.
     Книга вийшла у видавництві «Ярославів Вал». Іван Корсак зумів показати унікальність постаті Юрія Немирича і трагізм його долі. Адже ідеологові української державності в складі Речі Посполитої та Литви довелося загинути  від рук самих же українців.
     Автор роману «Немиричів ключ» на підставі  невтомної дослідницької праці у поєднанні з талантом майстра слова витворив образ Юрія Немирича не лишень художньо переконливо, багатогранно, а й залишився  вірним суворій історичній правді. Причому головний герой зазвичай екзаменується трагічними реаліями. Його життєвий шлях перетинається з шляхами гетьмана Івана Виговського, полковника Мартина Пушкаря, з російськими вельможами. Та, незважаючи на тисячі розставлених пасток, «найглухіші» глухі кути, Немирич гідно виходить із них, зостаючись вірним своїм ідеалам. Навіть заплативши життям. Однак зоря його долі не лишень ніколи не згасне в українському небі, а вона осяватиме шлях і тим, хто не зламався нині і не  сумнівається в своїй  перемозі.
     Ігор Гирич, член-кореспондент УВАН, завідувач відділу в Інституті української археографії та джерелознавства, у своїй післямові резюмує: «Роман Івана Корсака не просто описує рік за роком життя Юрія Немирича, він вдало акцентує головні моменти діяльності майбутнього канцлера Великого князівства Руського… Авторові вдалося показати небуденність постаті Юрія Немирича в українській історії, виопуклити думку, що перемогти за письмовим столом не менш почесно, а може, й більш важливо, ніж у герці з шаблею в руках».

Віктор Вербич