есе Мандри Сучасна українська проза українська проза Художня література
Автор: Юрій Андрухович
Видавництво: Meridian Czernowitz
Рік видання: 2011р.
8
Рейтинг: 8 (4 голоси)

«Лексикон інтимних міст» – найбільший за обсягом твір Юрія Андруховича. Невтомний мандрівник Україною, Європою, Америкою, автор розповідає нам 111 історій про 111 міст, з якими йому пощастило пережити щасливі й не дуже, але завжди інтимні – у широкому значенні цього слова – пригоди. Розташовані в алфавітному порядку за географічними назвами, ці різножанрові тексти – від есе й оповідань до віршів у прозі – разом становлять автобіографічний атлас світу письменника. Крім того, кожна «лексиконна» пригода є чітко вписаною не лише у просторові, а й у часові координати, що дає змогу читачеві здійснити слідом за автором 111 приватно-історичних стрибків від середини 60-х років минулого століття до наших днів. Навряд чи варто очікувати від цього атласу, цього вкрай суб’єктивного «посібника з геопоетики і космополітики» об’єктивних характеристик Києва і Львова, Москви і Варшави, Нью-Йорка і Єнакієвого. Але в ньому напевно можна знайти художньо важливіші речі: атмосферу, настрій, образи, запахи й смаки улюблених міст і місць, як вони закарбувалися у пам’яті автора. А також миттєві спостереження і глибші рефлексії, ліричність і смуток, іронію і сарказм – тобто усе те, завдяки чому наше спілкування зі світом набуває ознак інтимності.

• ridna Ндл, 13/11/2011 - 19:32

"Автобіографічний атлас світу письменника" - дуже гарне визначення!..

Зображення користувача ridna.
ridna
Зображення користувача Лана.
Лана
Зображення користувача Stranger.21.
Stranger.21
Зображення користувача PDannai.
PDannai
Зображення користувача morebooks.
morebooks
Зображення користувача lunassa.
lunassa
Зображення користувача ridna.
ridna
10
16.11.2011 - 16:19

Про це вже, напевно, знають усі. 11 листопада 2011 року об 11 годині 11 хвилин в Україн істартували продажі «Лексикону інтимних міст» - нової книжки Юрія Андруховича. Перед цим аж чотири роки тому була «Таємниця», яку автор окреслив як «замість роману». Що ж читач знайде на сторінках «Лексикону»?