Книга: Аеніль
Зображення користувача biocherv.
biocherv
9
Рейтинг: 9 (2 голоси)

21.12.2012 - 21:24

Відколи на світ з*явився Гарі Поттер, усі книги, де поєднуються підлітки, чари і навчальні заклади приречені на аналогії з творінням Джоан Ролінґ. Навіть "Чарівника Земномор*я" з чарівницькою школою на острові Рок молодші читачі сприймають через призму Гоґвортсу. НМД, це ні погано, ані добре. Це просто факт, з яким треба миритися.
     Дмитро Кузьменко написав про школу чарів, але не у Англії, а у окремому фентезійному світі з повним набором ґаджетів: таємними сектами, багатьма расами з різним соціальним значенням, місцевими потворами і артефактами. І саме фентезійний світ майже повністю перетягує на себе полотно книги. Читачі, які чекали на наслідування ГП, будуть розчаровані, адже уся (благенька, до речі) розкрутка книги видавництвом була зосереджена на чарівницькій школі. Натомість любителі фентезі радо зануряться у новий світ, де можна і поблукати, і загубитися. Що до мене - то я загубився. Надто багато інформації про реалії нової дійсності, яка подається у тексті фрагментарно, уривками, яку треба сприймати на рівні здогадів. Важко не загубити сюжетні лінії. які з*являються епізодично і мають шанс вилитися у щось більше лише у сиквелах. Здається, що автор бачить перед собою повну картину Світу, але описує лише короткотермінові події, які стаються у школі. Все інше - чекайте у наступних серіях. Я майже певен, що наступна книга серії (дасть Бог, її буде видано) лише дотично стосуватиметься школи, і лише частина героїв перетинатимуться. Але це - побачимо.
     Книгу написано гарною мовою, не нагромадженою складнопідрядними реченнями, як і має бути у книзі такого штибу. Перевірені прийоми напів-інформації та таємничості створюють досить похмуреньку атмосферу, яка поволі нагнітається і сягає апогею наприкінці. Фінал мені не сподобався своєю раптовістю, але він виконує іншу важливу функцію - формує ґрунт для інших книг. Велика кількість героїв трохи бентежить спершу, але з часом вимальовуються ті, кому випало нести основу оповіді.
     Книгу видано у тонкій палітурці в кишеньковому форматі. Звертає у вагу намальований самим автором план замку, який додає родзинки для читання.
Книгу адресовано любителям фентезі-світів і протипоказано фанатам ГП, з яким книга не має нічого спільного.