Книга: На дорозі
Зображення користувача ridna.
ridna
10
Рейтинг: 10 (3 голоси)

23.12.2011 - 11:28

Нарешті я її дочитала. І, як часто буває, тепер мені прикро. Бо це одна з тих книжок, якими хочеться смакувати по 2-3 сторінки. Якби цей роман був утричі товстішим, було би краще. Якби ця книжка мала ще з 10 томів продовження — було би взагалі геніально. Але єдине, чим можна себе ще потішити: цей роман нарешті екранізували. Головну жіночу роль зіграла Kristen Stewart. Прем'єра фільму в Україні має відбутися десь навесні наступного року. І це буде неабияк смачною подією для справжніх кіногурманів. Але повернімось до книжки :)
     Це — розповідь про МАНДРИ. Мандри двох друзів дорогами Америки і Мексики. Один із них — письменник, інший — викрадач автомобілів. Для обох сенсом життя є ДОРОГА, дорога як філософія, як спосіб пізнання і набуття досвіду, як пошук істини і самих себе.
     Виявляється, що покинути затишний дім і податися в запорошену дорогу — дуже легко. Так само легко витрачати останні кілька доларів на випивку і траву. Так само легко зустрічати на шляху друзів, знайомих і однодумців — і разом з ними насолоджуватися смаком волі: волі від стереотипів, канонів, упереджень — відтак, обмежень. Такий спосіб життя — не для всіх, але саме так жило покоління бітників.
     Головні герої книжки — не вигадані. Їхніми прототипами виступили сам автор і його друг Ніл Кессіді, які свого часу подорожували Америкою: з одного кінця континенту на інший. Саме тому роман насичений різноманітними деталями опису їхніх подорожей. Дуже цікаво спостерігати за калейдоскопом картинок у вікні їхнього авто, які змінюються від штату до штату. Цікаво знайомитися з характерами, звичками, способом життя мешканців різних місцевостей, які трапляються на шляху героїв.
     З цією книжкою я віртуально полюбила Америку. Саме цим розмаїттям кольорів, рельєфів, голосів, рухів і вабить до себе ця казкова країна.
     І навіть, якщо комусь життя не подарує можливості відвідати цю диво-казку, кожен може помандрувати нею разом із книжкою Керуака.