Історія мистецтва для маленьких

Книга: Ліза та її сни
Зображення користувача Майа.
Майа
10

27.11.2014 - 00:34

Розкішне видання з ілюстраціями Євгеніїї Гапчинської не може залишити байдужим нікого, і навіть більшою мірою ним захоплюються дорослі, ніж діти, бо мають особливу слабікість до робіт художниці. Тут вам і задоволення, і маленька галерея у зручному форматі, і корисний посібник з мистецтва, і просто якісна та незивчайна книга для родинної бібліотеки.
     За сюжетом руда і тендітна дівчинка Ліза подорожує у власних сновидіннях сторінками історії мистецтва, зустрічаючи великих майстрів та знайомлячись з їхніми знаковими творами. Невеличка казка напрочуд інформативна, бо ми встигаємо зрозуміти головну героїню - маленьку романтичну інтелектуалку, і поринути в деталі живопису різних епох та напрямків.
     Проза Івана Малковича виважена і лаконічна, проте не суха, а образності тексту додають, звичайно, малюнки Гапчинської. Ця співпраця чи навіть, краще сказати, цей дует і створює амосферність оповідання. Автор тексту та ілюстратор беззаперечно доповнюють один одного, і, на мій погляд, саме наочна складова передує опису. Так наче Малкович запропонував Гапчинськй ідею, вона її втілила у малюнках, а він тоді вже пояснив, що ж власне, тут таке намальовано. В такому разі Євгенія постає не лише виконавцем ілюстрацій, а й співавтором оповідки. Так чи інак, казка вийшла гармонійна і водночас контекстсна, адже годі уявити її з іншими малюнками.
     Не дарма кажуть, що персонажі картин Гапчинської нагадують її саму. Те саме відбувається з Лізою, але справа не у зовнішності, а у внутрішній призмі світу мистецтва. Художниця ділиться з нами власним досвідом, як знавець, копіїст, поціновувач... людина ("Найбільше у світі Ліза любила мріяти і малювати"). І кожна цікава деталь костюму чи інтер'єру у різних часових рамках та стосовно різних майстрів, то маленьке зізнання Євгенії: "Я так бачу" чи "Я так уявляю". І закарбувати подібні враження зовсім непоганий досвід для дитини, бо все-таки ми маємо справу з художницею, що отримала академічну освіту і сама пройшла становлення, пізнаючи усі грані мистецьких жанрів.
     У головній героїні є певний елемент "Аліси у Дивосвіті", бо знову перед нами постає кмітлива і делікатна дівчинка, що засинає і подорожує фантастичним світом, де впізнає знайоме та відкриває нове, проте тут немає ніяких нонсенсів і загроз, таким чином, читачу ніби дають зрозуміти, що світ мистецтва чарівний, логічний, а головне абсолютно безпечний. Додайте до цього лаконічність викладу і отримаєте ідеальний дитячий посібник з мистецтва. Проте, навіть якщо ваш малюк не надто захопився історією Лізи та панів да Вінчі, Рафаеля, Бройгеля чи Ван Гога засмучуватись не варто, бо, судячи з вікової рекомендації "для малят від 2 до 102", часу у нього вдосталь.