Kvitusja
8.66667
Рейтинг: 8.7 (3 голоси)

10.09.2012 - 23:46

1.Застереження!!! Рецензія містить ненормативну лексику.

2. Застереження 2.0. Дана рецензія не має на меті образити авторські чи читацькі почуття, навіть якщо в неї це погано виходить.

Ось, що трапляється, коли про життя дев'ятнадцятирічної дівчини пише вже не молода тьотя, яка вважає її підлітком і пре на мізки банальщиною. Нє, ну направду, я дуже поважаю людей, які здатні висловлювати свої думки без нецензурщини, але ж йолки-палки, там людям по 19-20 років і вони ні разу, жодного разу за всю книгу не лаялися. Ні коли бачили нечиститого (ну хоча б від подиву), ні коли персонаж Свєта доводив всіх просто до ручки і яку б я обіклала трьохповерховим. Діточки всі такі чемні, такі молодці. Але ж, блять! Головна героїня дівчина хороша, не її провина, що автор зробила її такою пиздатою зацікавленою у всіх проявах життя і творчості, такою наповненою світлом, первинною невідомою їй магією, особливими рисами характеру, що від цього аж нудить. Буеееееее. bad.gif Коротше, і жнець і швець, і на дуді грець, універсальний солдат, та людина-оркестр.
Книга, як я вже казала, наповнена всілякими банальними істинами і фразами, які можливо і розраховані на вік 14-16 років. Типу:

Якби навіть Да Вінчі не написав нічого, окрім своєї "Мони Лізи", - цього виявилося б достатньо, щоб залишитися генієм.

Або:

- Коли я дивлюся в небо, інколи згадую Маленького Принца. Чи був він насправді? Як ти гадаєш, Сашо?
- Звичайно, був! Принаймні у світі Екзюпері.

Сюжет маємо ще більш-менш: головна героїня мусить врятувати свого коханого від його другої душі - Гонихмарника, яка є демонічною та лихою, але фінал відстій, в плані вводу персонажу якогось Діда, який героїні наче дійсно й дід, а по суті має божественне начало і на вигляд як козак Мамай. А ще якась долина, якісь загадки, каміння, що витягає душу. Ну до цього ж читача треба було підготувати, а то потім читалося як глюк накуреного їжачка. Люди століттями не знали, як це зробити (розділити людину та гонихмарника), а героїня от настільки кльова, що зазирнула в себе і знайшла всі відповіді та методи. А шо ви взагалі хотіли? Перша баба-космонавт ж жінка-характерниця.
      Міфологічна частина, як на мене також не дуже, можна було ввести більше етнографічного матеріалу.Щодо лексикологічного колориту, то часом специфічні слова використовувалися невдало, інколи дуже рясно, а інколи не використовувалася взагалі.
Отака біда. Це моє велике розчарування, очікувала чогось дійсно цікавого та захопливого.

t.ivleva Сбт, 29/09/2012 - 16:53

Рецензія супер! Дякую.