Батько Горіо

Книга: Шуани; Батько Горіо
Зображення користувача vasiiia30.
vasiiia30
0

18.11.2016 - 11:10

Роман «Батько Горіо» Оноре де Бальзака є класикою світової літератури. Він належить до епохи реалізму. Важливими особливостями та нововведеннями в творі є наявність декількох сюжетних ліній, що пов’язані між собою за смислом, але і можуть існувати окремо. Твір наповнений контрастами між двома світами: салони Парижу та пансіон Воке, де жила біднота. В романі відображається жорстока дійсність та сутність людства. У творі порушуються дуже важливі проблеми нашого соціуму, такі як відносини між батьками та дітьми, а також залежність людей від достатку. Більшість людей прагнуть багатства та грошей, але часто це призводить до негативних наслідків. Деякі люди жертвують духовними цінностями та рідними людьми заради духовних цінностей. На жаль, але у суспільстві статус людини часто визначається за її достатком. У історії з Батьком Горіо прослідковується цей мотив. У пансіоні Воке, коли у нього були гроші, до нього ставились з повагою, а коли батько переселився на вищий поверх, щоб зекономити кошти з нього почали глузувати. Проблема сім’ї розкривається через образ Горіо та його дочок Дельфіни та Анастазі. Батько зі всією пристрастю кохає своїх донечок. Після смерті дружини він живе лише для них, вкладає всю душу та всі свої кошти в їхнє життя, віддає їх заміж за престижних женихів. Але доньки не цінують тяжких зусиль батька і навіть не приходять на його похорони. Як на мене, ці проблеми були актуальні у всі часи і наше століття не є винятком.
Ежен Растіньяк є також важливим героєм роману. Цей молодий юнак приїжджає до Парижу щоб вчитися і заробляти на життя. Він приїхав з надіями, з чистою душею, він був єдиною людиною яка ставилася з повагою до Горіо, але паризьке суспільство змінило його, він втрачає свою невинність, піддається спокусам вищих класів. Його кузина Віконтеса де Босан, яка має значний статус статус у суспільстві не проти допомогти йому стати на ноги у незвіданому світі. Растіньяк вважає, що статус це головне і він тратить гроші на одяг та заводить коханку, дочку Горіо Дельфіну. З іншої сторони на нього тисне Вотрен, який пропонує йому план щоб заробити грошей. Через цей образ ми бачимо який вплив має суспільство та особистість та як людина піддається впливу.
Роман «Батько Горіо» справді приковує читацьку увагу. Важливими засобами, що захоплюють є переплетіння декількох ліній і читачу цікаво дізнатися усе про всіх героїв. Також, Бальзак використовує деталізовані описи деталей побуту, інтер’єру, одягу, образів, що допомагає читачу зануритися в певну ситуацію та краще відчути її.
Мені дуже подобається цей роман та я вважаю, що кожній людині слід прочитати його хоч раз аби краще зрозуміти цінності нашого життя. Особливо цікаво буде почитати дітям, щоб усвідомити справжню любов своїх батьків та краще ставитись до них, адже вони найдорощі люди в нашому житті та роблять все аби ми жили добре.