Психологічна проза Сучасна зарубіжна проза
Автор: Олівер Сакс
Видавництво: Наш формат
ISBN: 9786177279470
Рік видання: 2017р.
0

Книга «Пробудження» американського невролога і нейропсихолога Олівера Сакса – це реальна історія групи пацієнтів, які захворіли на сонну хворобу під час епідемії відразу після Першої світової війни. Автор наводить історії хвороби 20 пацієнтів. Застиглі в стані, схожому на транс, ці чоловіки й жінки провели в такому стані кілька десятків років, аж до 1969 року. Молодий лікар Сакс вирішив застосувати нові ліки. Результати були і чудовими, і катастрофічними. Упродовж декількох тижнів, іноді за одну ніч, пацієнти Сакса були «пробуджені» від десятиліть нерухомості. Вони прокинулися у світі, який повністю змінився за минулі роки. Деякі з них були в змозі пристосуватися, інші не могли впоратися зі змінами у світі й самі по собі пішли назад у заморожений стан. Сам лікар був вражений тим, як вони змогли вижити в таких муках. Він розмірковує над питанням, які резерви нашого організму підтримували їх сили всі ці роки. Разом із читачем автор простежує всі стадії хвороби, «пробудження» й знову рецидиву.

Ця книга – трагічна історія спроби зцілення та примирення з хворобою, про страждання й самотності людей, які вважалися невиліковними і тому забутими на довгі роки. Вона приверне увагу людей, зацікавлених у лікуванні хвороби Паркінсона, медиків і широкої публіки, яка захоплюється медициною, психологією і можливостями людського мозку.

Схвальні відгуки про книгу «Пробудження» надрукували такі відомі світові видання як Washington Post, Boston Globe, Observer й інші. Вони називають цей твір блискучим і гуманним, одним з найкраще написаних і гуманних у наш час.